Varför luktar det från avloppet?

Upplever du att det luktar konstigt i ditt kök eller i ditt badrum? Det är troligen avloppet som är källan till odören. Om du har möjlighet bör du beställa en rörinspektion, för att avgöra om det är något fel på rören. Men det finns även några husmorstips du kan ta till.

Oavsett hur fint du har i bostaden kommer dålig lukt att förstöra det intrycket, både för dig som boende och för dina gäster. Det kan vara svårt att komma till rätta med det här problemet, men det går. Källan är ofta avloppet, i köket, i badrummet eller på båda ställena. 

I avloppet finns ett vattenlås som ska förhindra att dålig lukt tar sig ut i rummet. Men ibland fungerar det inte. Ett första tips för att komma till rätta med problemet är därför det som du hittar är: häll ättika och bikarbonat i avloppet och låt stå i 30 minuter. Skölj sedan med varmt – inte kokhett – vatten.

Rörinspektion

Behöver du göra en rörinspektion?

Om du inte får bort lukten på detta sätt – och inte heller hittar någon annan rimlig anledning till lukten när du tittar under diskbänken – kan nästa steg vara att boka en rörinspektion. Som du kan läsa på rörinspektionstockholm.nu är rörinspektion framför allt en åtgärd för den som bor i lägenhet eller radhus. Prata med dina grannar: har de också problem med dålig lukt? Då kan det vara läge att prata med fastighetsägaren eller styrelsen i bostadsrättsföreningen. De får sedan besluta om de ska boka en rörinspektion.

Vid en rörinspektion används en kamera för att filma rören inifrån. På det sättet går det att identifiera olika typer av fel. Har någonting fastnat i avloppsröret, eller finns det en spricka, kommer detta att upptäckas. Inspektionen kan göras dels i de gemensamma stammarna, eller i rören i din bostad.